3G Bredband

Dela

Nejdå, mobilt bredband med 3G har inte alls försvunnit från marknaden fast att 4G har funnits i Sverige, som var först i världen med det, sedan 2009. Men varför ska man då använda 3G istället för 4G om nu 4G är så mycket snabbare? Det får du svaret på nu.

Fortfarande bättre täckning

Det är fortfarande så att 3G-nätet är mer utbrett än 4G-nätet i Sverige. Det kan du till exempel se om du tittar på 3:s täckningskarta.  Det här innebär att det finns många i det här landet som bör skaffa mobilt bredband med 3G istället för 4G. Om du bor i ett område som saknar eller har dålig 4G-täckning men ofta befinner dig i ett område som har en bra täckning för 4G kan du emellertid köpa ett mobilt bredband med stöd för 4G eftersom du även kan surfa över 3G-nätet med det.

Billigare

Det är inte alltid ett bredband med 3G är billigare än vad ett med 4G är men det finns internetleverantörer som erbjuder riktigt billiga 3G-alternativ, exempelvis Hallon som för närvarande (Nov 2014) ger dig 20 GB i datamängd under en månad för endast 149 kr när du surfar med 3G. Så även om du bor i ett område där du kan surfa med 4G kan du spara en slant på att välja 3G istället.

Hastighet

Mobilt bredband med 3G har en maximal teoretisk hastighet på 32 Mbit/s medan den faktiska hastigheten brukar vara på 10 – 15 Mbit, men det räcker faktiskt gott och väl för såväl surfande som streaming av musik och video med hyfsad upplösning. Om du vill streama film i Full HD går det också men det funkar oftast bättre med 4G. Tänk bara på att streaming av högupplöst film tar massor av datamängd, så om du vill streama film i Full HD bör du göra det via ditt fasta bredband som inte har någon begränsning när det gäller datamängd.