Fast bredband

Dela

De flesta som har möjlighet väljer att ha ett fast bredband i hemmet i stället för att använda ett mobilt bredband och det finns flera anledningar till det som du snart kommer att få se här på internetleverantörer.se.

Du kan få ditt fasta bredband via datajacket om ditt hushåll ingår i stadsnätet, om din hyresvärd ordnat med det själv eller om du själv bekostar linan som dras till ditt hem. Om du inte har tillgång till fast bredband i ditt hushåll eller tycker att det blir för dyrt att skaffa det kan du istället använda dig av ADSL, det vill säga bredband via telefonjacket.

Fast bredband via datajacket

När du använder bredband via datajacket får du i regel även tillgång till kabel-TV eftersom överföringen av data och bild ofta förs över via samma lina, vilket är ett stort plus. För att du ska kunna använda internet får du ett modem som även fungerar som en trådlös router som du kan koppla upp hushållets datorer, mobiltelefoner, surfplattor, spelkonsoler, IP-telefon och andra enheter som behöver tillgång till internet till.

Det finns flera fördelar med att skaffa bredband via datatjacket och så här ser dessa fördelar ut:

  • Stabilt. Ett fast bredband via datajacket brukar i de allra flesta fall var stabilare än mobila bredband, även om de mobila bredbanden blir allt stabilare för varje år som går.
  • Snabbt. Du når hastigheter som 100 – 1000 Mbit/s, vilket är grymt snabbt och passar perfekt om du ofta laddar ner riktigt stora filer från nätet.
  • Obegränsad datamängd. Du behöver alltså inte ha koll på hur stora filer du laddar ner och hur mycket film du streamar. Det är bara att köra på eftersom de fasta bredbanden ger dig en obegränsad datamängd.

ADSL

Om du inte har möjlighet att skaffa ett fast bredband via datajacket kan du i stort sett alltid få det via telejacket även om du inte använder fast telefoni längre. Du får förvisso betala lite mer om du inte har fast telefoni i hemmet men det är det definitivt värt.

ADSL har samma fördelar som ovanstående bredband har, men det är inte alltid lika stabilt och det är inte lika snabbt. Med ADSL når du en hastighet på högst 60 Mbit/s vilket i och för sig räcker gott och väl för streaming av HD-filmer, nedladdning av stora filer, gaming och allt annat du gör på nätet.

Den enda nackdelen med fasta bredband är att de inte är mobila och det är därför som de flesta kompletterar med ett mobilt bredband vid sidan av sitt fasta bredband.