Välja bredband

Dela

Här på internetleverantörer.se har du redan fått lite tips om vad du bör tänka på när du ska välja internetleverantör, men nu ska vi ge dig tips på vilken sorts bredband du bör välja utifrån ditt surfbeteende.

Om du laddar ner många och stora filer

Om du ofta laddar ner stora filer på nätet rekommenderar vi att du väljer ett snabbt fast bredband. Anledningen till att du behöver ett snabbt bredband är att det annars tar evigheter att ladda ner stora filer, så mobilt bredband med 3G är inte att rekommendera. Vi skulle inte heller rekommendera mobilt bredband med 4G eftersom det alltid har en begränsning för hur stor datamängd du får använda.

Om du streamar film och video

Lågupplöst videostreaming kräver inte ett så snabbt internet och därför fungerar mobilt bredband utmärkt om du streamar lågupplöst video på Youtube eller lågupplösta filmer på till exempel Netflix och Viaplay. Men du bör bo i ett område där täckningen är bra så att filmen inte hackar och du bör även välja ett mobilt bredband som ger dig en ganska generös datamängd. Om du däremot streamar film i full HD bör du använda dig av ett fast bredband. Förvisso funkar 4G utmärkt för högupplöst video, men streamad film äter snabbt upp hela din datamängd.

Om du spelar online

Om du spelar multiplayerspel online eller nätpoker bör du ha ett riktigt stabilt bredband eftersom du förmodligen inte vill drabbas av störningar som gör att du hamnar offline och förlorar. Om du är en gejmer eller pokerspelare rekommenderar vi därför att du väljer ett fast bredband som nästan alltid är stabilare än ett mobilt bredband, såvida du inte har en riktigt bra 3-G eller 4G-täckning där du bor.

Om du ofta är på språng

Det är nästan överkurs att diskutera vilket bredband du bör välja om du vill använda internet när du är på språng. Då måste du såklart ha ett mobilt bredband.

Om du är en mindre krävande användare

Om du mest använder din dator för att surfa, kolla din e-post, använda Facebook och titta lite på Youtube behöver du ingen snabbt bredband och då räcker det gott och väl med ett mobilt bredband med 3G.