Bredband fiber

Dela

Fiberstadsnäten breder i rask takt ut sig över Sverige. Nu ska hyresrätterna, bostadsrätterna och villorna framtidsäkras med en snabb internetuppkoppling och hög bandbredd. Internetleverantörer.se tycker såklart att det här är lysande för många av de bredband som används idag kommer att vara för långsamma imorgon, även om de kanske räcker mer än väl idag.

Bredband fiber – hastigheter

De flesta som har fått tillgång till bredband fiber väljer en hastighet på 100 eller 250 Mbit/s men det här kan självklart uppgraderas eller nedgraderas när gällande avtal har löpt ut. De högsta hastigheter internetleverantörerna idag kan de dig via fiber är 500 – 1000 Mbit/s (1 Gbit/s) men idag när många sajter och databaser ligger på servrar som har en långsammare hastighet än så kommer ditt surfande och dina nedladdningar inte bli snabbare än när du har 100 Mbit/s. Naturligtvis kommer det här ha förändrats inom några år.

Det finns även de som väljer en hastighet som är lägre än 100 Mbit/s men det tycker vi är onödigt när du kan få en riktigt bra bandbredd till ett vettigt pris idag.

Upp- och nedladdningshastighet

När man talar om hastigheten för ett bredband syftar man oftast på nedladdningshastigheten, alltså hur fort det går att ladda ner data från nätet. De flesta har ett bredband som har en betydligt snabbare nedladdningshastighet än uppladdningshastighet men med bredband fiber kan du få en lika snabb uppladdningshastighet. Du kan till exempel välja ett fiberbredband som har 100 Mbit/s ned och 100 Mbit/s upp (100/100) istället för 100/10.

Fördelar

  1. Du får tillgång till ett mycket snabbt bredband som både har snabba upp- och nedladdningshastigheter. Full HDD streaming är såklart inga problem, inte ens med framtidens höga upplösningar och du kan ladda ner filer blixtsnabbt om servern du laddar ner ifrån är blixtsnabb. Och när du själv ska skicka filer går det lika snabbt.
  2. Om ni är många som surfar med samma bredband spelar det ingen roll om hela familjen streamar filmer i Full HD på olika enheter samtidigt, det kommer garanterat inte att lagga. Och om någon annan håller på att surfa eller ladda ner något samtidigt kommer det ändå gå fort. Naturligtvis gäller det här bara om du valt ett bredband som har en riktigt hög bandbredd.
  3. Framtidssäkert. Med bredband fiber kommer du få tillgång till en uppkoppling som kommer kännas snabb i massor av år framöver.