Hemnätverk

Dela

Som du känner till kopplar man sällan bara en enda dator till sitt bredband utan många datorer, surfplattor, mobiltelefoner, spelkonsoler och andra enheter som kräver en internetuppkoppling. Det är därför som man behöver skapa ett hemnätverk. Här ska vi på internetleverantörer.se visa vilken nätverksteknik du kan använda dig av när du vill att ditt bredband ska nå alla dina enheter.

Hemnätverk via WIFI

Att koppla upp sina datorer, surfplattor och andra enheter mot bredbandet via WIFI är den absolut vanligaste och enklaste lösningen. När du skaffar ett fast bredband idag ingår alltid WIFI och det finns även mobila bredband som har en trådlös anslutning, annars kan du alltid köpa en trådlös router som är anpassad för mobila bredband. Det enda du behöver göra när du använder WIFI är att ansluta till din trådlösa router och ange lösenordet för nätverket.

Fördelar: Enkelt att använda, kräver inga sladdar och speciella adaptrar. Funkar bäst för anslutning till mobiltelefoner och surfplattor eftersom du då kan röra dig fritt.

Nackdelar: Inte riktigt lika stabilt som de andra lösningarna och kan ge dålig signal i rum som ligger långt från routern om du bor i ett stort hus eller om väggarna är tjocka och byggda av ett material som WIFI-signalen har svårt att ta sig igenom.

Ethernet

Du kan även skapa ett nätverk med ethernet-kablar som du pluggar in i ditt modem/router och dina enheter, men för att de ska kunna fungera måste kablarna såklart passa i de enheter du vill använda.

Fördelar: Stabilare än WIFI, funkar utmärkt även långt ifrån modemet och ger stöd för riktigt höga hastigheter.

Nackdelar: Passar inte för alla enheter, ger dig begränsat rörelseutrymme och det är omständigt att dra kablar i hela bostaden.

Bredband via elnätet (Powerline)

Du kan även skapa ett hemnätverk via elnätet. Det kräver att du köper en adapter som du sätter i eluttaget och sedan ansluter till ditt modem. Du behöver även adaptrar som du sätter i de rum där du vill ha tillgång till internet, de finns även i trådlös variant som gör att du slipper dra en ethernet-kabel till din dator. Liknande lösningar finns för hemnätverk via telejacket (HomePNA).

Fördelar: Ger en stark signal i hela huset och du kan koppla upp alla dina enheter till rummets lokala WIFI.

Nackdelar: Du måste köpa adaptrar och nätverket kan drabbas av störningar.